Страници

Translate

понеделник, 26 ноември 2012 г.

Притча за рибаря и мениджъра

Мениджър отива на почивка в африканско село. Докато се разхожда по брега на близкото езеро, вижда рибар, който слиза от лодката си.

Припомняйки си вкусната риба от снощи, гостът решава да завърже разговор.

- Колко време ви отнема да хванете добър улов? - пита той.

- Не много - отговаря рибарят.

- Тогава защо не останахте по-дълго, за да уловите повече? - продължав

а да пита мениджърът.

Рибарят му обяснява, че уловът е достатъчен, за да нахрани семейството му.

- Всъщност вие какво основно правите? - пита пак мениджърът.

- Спя до късно, ходя малко за риба, играя си с децата, почивам си следобед под кокосовата палма, вечер ходя в бара да се видя с приятелите, пием по няколко бири, свирим на барабани и пеем…

Мениджърът веднага предлага:

-Вижте, аз съм магистър по бизнесадминистрация от Харвард и мога да ви помогна! Първо трябва да започнете да ловите риба по-дълго всеки ден. Така ще продадете повече риба. Ще разгласите на всички ресторанти, че при вас рибата не свършва и те ще започнат да ви търсят. С допълнителния доход ще можете да си купите по-голяма лодка. Ще сложите реклама на вашата риба в местния вестник. Колкото повече пари печелите, толкова по-модерна лодка ще можете да си позволите. После ще си купите втора и трета лодка. Всички ще заговорят за вашите лодки. Ще купите още, и още, докато направите цял флот. Вместо да продавате рибата си на хора от средната класа, ще започнете директно да преговаряте с водещите фабрики за рибни продукти. Те ще са разбрали за вас от отзивите на ресторантите. Дори може да отворите своя собствена фабрика, да сложите рекламен плакат на входа на селцето и да разказвате пред медиите откъде сте тръгнали. Така ще можете да напуснете това малко село и да се преместите в големия град. Дори после може да се преселите в друга държава, откъдето да ръководите местния си бизнес!

- Колко дълго ще отнеме това? - пита рибарят.

- Ами, може би между 10 и 20 г. - казва мениджърът.

- И после?

- После ще стане наистина интересно! Когато името на фабриката ви стане известно, ще можете да я продадете на дялове и така ще спечелите милиони!

- Милиони? Наистина? И после? - настоява рибарят.

- После ще можете да се пенсионирате, да заживеете спокойно, да се оттеглите в малко селце близо до езеро, да спите до късно всеки ден, да прекарвате време със семейството си, да ходите за риба, да си почивате следобед под кокосова палма и да имате весели вечери, пийвайки по нещо с приятели…

Няма коментари:

Публикуване на коментар